Jadłospis tygodniowy
ważny od 30.05. - 03.06 -.2022 r.
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek
30.05.22
|
Pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, ogórek zielony, szczypiorek, kakao, herbata z cytryną A:1,4,7,9 |
Krupnik z kaszą i ziemniakami z zielona pietruszka, makaron świderki z serem białym, masłem i cukrem, kompot wieloowocowy A:1,3,7,9 |
Wafelek śmietankowy |
Wtorek:
31.05.22
|
Mleko z płatkami owsianymi, bułka wrocławska, powidła śliwkowe, pomidor, szczypiorek, herbata rumiankowa A:1,7,9 |
Zupa grysikowa z zieloną pietruszką, łazanki Lubella z mięsem i kapustą kiszoną, kompot z jabłek A:1,3,7,9
|
Jabłka, gruszki |
Środa:
01.06.22 |
Pieczywo pszenno-żytnie, masło, jajko na twardo, ogórek, ze szczypiorkiem, herbatka rumiankowa kawa biała A:1,3,7
|
Zupa jarzynowa z zacierką, z zieloną pietruszką, filet z kurczaka panierowany, ziemniaki z koperkiem, mizeria na kefirze, woda z sokiem malinowym A:1,3,7,9 |
Budyń śmietankowy, ciasteczka maślane |
Czwartek:
02.06 .22
|
Bułka, masło, serek śmietankowy, dżem truskawkowy herbata z pokrzywy, mleko z płatkami kukurydzianymi A:1,7,9
|
Zupa pomidorowa z ryżem i zieloną pietruszką kotlet mielony, ziemniaki, sałatka z ogórka kiszonego i marchewki, woda z cytryną i miodem, A:1,3,7,9 |
Rogal, masło, herbata owocowa
A:1,7 |
Piątek:
03.06.22
|
Pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, rzodkiewki, szczypiorek, herbata z cytryną A:1,4,7,9 |
Zupa ogórkowa z ziemniakami, z zieloną pietruszką, ryż z koktajlem truskawkowym, kompot owocowy A:1,3,7,9 |
Banan
|
Jadłospis tygodniowy
ważny od dnia: 23.05. do 27.05.2022r.
DATA
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
Poniedziałek
23.05.22
|
Pieczywo mieszane, masło, polędwica sopocka, ogórek zielony, szczypiorek, kakao, herbata z cytryną A:1,7,9 |
Zupa barszcz czerwony z ziemniakami, naleśniki z serem białym i dżemem z czarnej porzeczki, kompot A:1,3,7,9 |
Owoce: jabłka, banany |
Wtorek:
24.05.22
|
Bułka, masło, pomidor szczypiorek, powidła śliwkowe, owsianka, herbata z pokrzywy, A:1,7 |
Zupa kartoflanka z zieloną pietruszką, penne z filetem kurczaka w sosie śmietanowym, woda z sokiem malinowym, A: 1,3,7,9 |
Bułka z rodzynką z masłem,. herbata z cytryną |
Środa:
25.05.22 |
Pieczywo mieszane, masło, jajecznica, szczypiorek, kakao, herbata rumiankowa A:1,3,7 |
Zupa kalafiorowa z zacierką z zieloną pietruszka, gołąbki z kapustą siekaną, ziemniaki z koperkiem,
kompot A:1,3,7,9 |
Kisiel, ciasteczka krakersy A:1,7 |
Czwartek:
26.05.22
|
Bułka, masło, serek śmietankowy, rzodkiewki, szczypiorek, kakao, herbata owocowa A:1,7,9 |
Zupa z kasza manną z zielona pietruszką, kotlet schabowy ziemniaki z koperkiem, mizeria na kefirze kompot owocowy, A:1,3,7,9 |
Winogrona, jabłka A:1,7 |
Piątek:
27.05 .22
|
Pieczywo z masłem, pasztecik drobiowy ogórek kiszony,, szczypiorek, kawa biała, herbata A:1,7,9, |
Zupa grochowa z ziemniakami, makaron z koktajlem truskawkowym woda z cytryną i miodem A: 1,7,9
|
Sok kubuś, flipsy |
Legenda: A-alergeny
Dodatkowo- między posiłkami- dzieci otrzymują do picia herbatkę, kompot, cytrynadę lub niegazowaną wodę mineralną o temper. pokojowej.
Do chrupania dzieci otrzymują jabłka, marchewki i inne sezonowe owoce.
Jako przyprawy używane są w większości zioła: prowansalskie, oregano, tymianek, bazylia, ziele ang., liść laurowy, czosnek, pieprz ziołowy, papryka, kurkuma, lubczyk.
Zupy przygotowane są na wywarze z jarzyn, na maśle z dodatkiem ząbków czosnku.
Dodatkowo- między posiłkami- dzieci otrzymują do picia herbatkę, kompot, cytrynadę lub niegazowaną wodę mineralną o temper. pokojowej.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu,
naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatk
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia
rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K.
Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia
lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów
wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne