Jadłospis tygodniowy

ważny od 30.05. - 03.06 -.2022 r.

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

Poniedziałek

 

30.05.22

 

 

Pieczywo mieszane, masło,

szynka drobiowa,

ogórek zielony,

szczypiorek,

kakao,

herbata z cytryną

A:1,4,7,9

Krupnik z kaszą i ziemniakami

z zielona pietruszka,

makaron świderki z serem białym, masłem i cukrem,

kompot wieloowocowy

A:1,3,7,9

 

Wafelek śmietankowy

 

Wtorek:

 

31.05.22

 

Mleko z płatkami owsianymi, bułka wrocławska, powidła śliwkowe, pomidor, szczypiorek,

herbata rumiankowa

A:1,7,9

Zupa grysikowa

z zieloną pietruszką,

łazanki Lubella z mięsem

i kapustą kiszoną,

kompot z jabłek

A:1,3,7,9

 

 

Jabłka,

gruszki

 

Środa:

 

01.06.22

Pieczywo pszenno-żytnie, masło,

jajko na twardo, ogórek, ze szczypiorkiem,

herbatka rumiankowa

kawa biała

A:1,3,7

 

Zupa jarzynowa z zacierką,

z zieloną pietruszką,

filet z kurczaka panierowany,

ziemniaki z koperkiem,

mizeria na kefirze,

woda z sokiem malinowym

A:1,3,7,9

 

Budyń śmietankowy, ciasteczka maślane

 

Czwartek:

 

02.06 .22

 

Bułka, masło,

serek śmietankowy,

dżem truskawkowy

herbata z pokrzywy,

mleko z płatkami kukurydzianymi

A:1,7,9

 

Zupa pomidorowa z ryżem

i zieloną pietruszką

kotlet mielony, ziemniaki,

sałatka z ogórka kiszonego

i marchewki,

woda z cytryną i miodem,

A:1,3,7,9

Rogal,

masło,

herbata owocowa

 

A:1,7

 

Piątek:

 

03.06.22

 

 

Pieczywo mieszane, masło,

pasztet drobiowy,

rzodkiewki,

szczypiorek,

herbata z cytryną

A:1,4,7,9

Zupa ogórkowa z ziemniakami,

z zieloną pietruszką,

ryż z koktajlem truskawkowym,

kompot owocowy

A:1,3,7,9

 

Banan

 

 

 

Jadłospis tygodniowy

ważny od dnia: 23.05. do 27.05.2022r.

DATA

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

Poniedziałek

 

23.05.22

 

 

Pieczywo mieszane, masło,

polędwica sopocka, ogórek zielony, szczypiorek, kakao,

herbata z cytryną

A:1,7,9

Zupa barszcz czerwony

z ziemniakami,

naleśniki z serem białym

i dżemem z czarnej porzeczki,

kompot

A:1,3,7,9

 

Owoce:

jabłka,

banany

 

Wtorek:

 

24.05.22

 

Bułka, masło,

pomidor szczypiorek, powidła śliwkowe, owsianka,

herbata z pokrzywy,

A:1,7

Zupa kartoflanka

z zieloną pietruszką,

penne z filetem kurczaka

w sosie śmietanowym,

woda z sokiem malinowym, A: 1,3,7,9

 

Bułka z rodzynką

z masłem,.

herbata z cytryną

 

Środa:

 

25.05.22

Pieczywo mieszane, masło,

jajecznica,

szczypiorek,

kakao,

herbata

rumiankowa A:1,3,7

Zupa kalafiorowa z zacierką

z zieloną pietruszka,

gołąbki z kapustą siekaną,

ziemniaki z koperkiem,

 

kompot

A:1,3,7,9

 

Kisiel,

ciasteczka krakersy

A:1,7

Czwartek:

 

26.05.22

 

Bułka, masło,

serek śmietankowy,

rzodkiewki,

szczypiorek,

kakao,

herbata owocowa

A:1,7,9

Zupa z kasza manną

z zielona pietruszką,

kotlet schabowy

ziemniaki z koperkiem,

mizeria na kefirze

kompot owocowy,

A:1,3,7,9

 

Winogrona,

jabłka

A:1,7

 

Piątek:

 

27.05 .22

 

 

Pieczywo z masłem, pasztecik drobiowy

ogórek kiszony,, szczypiorek,

kawa biała,

herbata

A:1,7,9,

Zupa grochowa z ziemniakami,

makaron z koktajlem truskawkowym

woda z cytryną i miodem

A: 1,7,9

 

 

Sok kubuś,

flipsy

 

Legenda: A-alergeny 

 

Dodatkowo- między posiłkami- dzieci otrzymują do picia herbatkę, kompot, cytrynadę lub niegazowaną wodę mineralną o temper. pokojowej.

Do chrupania dzieci otrzymują jabłka, marchewki i inne sezonowe owoce.

 

Jako przyprawy używane są w większości zioła: prowansalskie, oregano, tymianek, bazylia, ziele ang., liść laurowy, czosnek, pieprz ziołowy, papryka, kurkuma, lubczyk.

Zupy przygotowane są na wywarze z jarzyn, na maśle z dodatkiem ząbków czosnku.

 

 

 

Dodatkowo- między posiłkami- dzieci otrzymują do picia herbatkę, kompot, cytrynadę lub niegazowaną wodę mineralną o temper. pokojowej.

 

 

 Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu,

naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatk

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia

rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie

(Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K.

Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia

lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów

wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą

zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne